Miner d'Espinelves, envellit en una mina, millor formatge artesà de l'any
La formatgeria Cal Músic, de Navàs, s'emporta quatre premis amb només un any de vida
- TEMA:
- GASTRONOMIA
El Miner d'Espinelves que ha guanyat el premi a millor formatge artesà de l'any (Xevi Miró)
Un formatge elaborat amb llet crua de cabra i envellit en una mina és el millor formatge artesà del 2019. És el Miner d'Espinelves, fet per Oriol Brugués, que s'ha imposat al Lactium, la mostra de formatges catalans.
El Miner és un formatge de pasta semicuita d'escorça natural i sense cap additiu. També s'ha imposat a la categoria tomes de cabra.
La història del Miner és també la història de l'Oriol Brugués, que, quan va començar el 2010, era el formatger més jove de Catalunya. Fa nou anys va començar amb 30 cabres a Espinelves i ara en té 120. El formatge s'envelleix durant sis mesos a la mina abandonada de barita d'aquest pobe d'Osona.
Quatre premís per una formatgeria novella
Al Lactium s'entreguen 14 premis en les diferents categories. La sorpresa aquest any l'ha donat Cal Músic, una formatgeria de Navàs, al Bages, que fa només un any que fa formatges. Era el primer cop quer participava al concurs i s'ha endut quatre premis amb els seus Tou de Mujal, Tol de Mujal cabra, Tupí i Gran Músic cabra.
El formatge de Cal Músic també ha estat un dels finalistes i ha optat al premi al millor formatge de l'any.
La llista de tots els guanyadors
Mató i brossats - Recuit de drap de Mas Marcè
IGP Formatge de la Garrotxa - Sant Gil d'Albiol
Tomes de vaca - Vaca de pastura d'Ubach formatges
Tomes de cabra - Miner d'Espinelves
Tomes de cabra - Accèssit. Cabra 349. Ubach formatge
Serrat i formatges de pasta dura d'ovella - Cofat de La Xiquella
Pasta tova de vaca i bufala - Tou de Mujal de Cal Músic
Pasta tova de cabra - Tou de Mujal cabra de Cal Músic
Pasta tova d'ovella - Trébol de Mas d'Eroles
Pasta ácida de vaca i búfala - Fermió de La Balda
Pasta àcida de cabra i ovella - Bunch de Le Bolut
Pasta cuita - Accèssit El Carrat de Mas Marcè
Blaus - Blau de Jutglar
Tupí - Tupí de Cal Músic
Tendència: Formatges de pasta cuita - Gran Músic cabra de Cal Músic
IGP Formatge de la Garrotxa - Sant Gil d'Albiol
Tomes de vaca - Vaca de pastura d'Ubach formatges
Tomes de cabra - Miner d'Espinelves
Tomes de cabra - Accèssit. Cabra 349. Ubach formatge
Serrat i formatges de pasta dura d'ovella - Cofat de La Xiquella
Pasta tova de vaca i bufala - Tou de Mujal de Cal Músic
Pasta tova de cabra - Tou de Mujal cabra de Cal Músic
Pasta tova d'ovella - Trébol de Mas d'Eroles
Pasta ácida de vaca i búfala - Fermió de La Balda
Pasta àcida de cabra i ovella - Bunch de Le Bolut
Pasta cuita - Accèssit El Carrat de Mas Marcè
Blaus - Blau de Jutglar
Tupí - Tupí de Cal Músic
Tendència: Formatges de pasta cuita - Gran Músic cabra de Cal Músic
Millor formatge de Catalunya - Miner d'Espinelves
Els guanyadors dels Premis Lactium als millors formatges (Xevi Miró)
200 formatges i 40 formatgeries
Lactium s'ha celebat per tercer any consecutiu al parc Jaume Balmes de Vic amb més de 200 formatges i 40 formatgeries. A part d'elegir el millor formatge de l'any, els participants a la fira han pogut degustar tota mena de formatges i participar en una vintena d'activitats relacionades amb la cultura i el tast.
És el mercat de formatges més gran de Catalunya. El 2018, unes 13.000 persones es van acostar a la fira, segons l'organització. Enguany, la formatgeria convidada ha estat la Quesería Jaramera de Torremocha de Jarama, a Madrid.
- ARXIVAT A:
- GASTRONOMIA
Llargues cues per visitar Temps de Flors: 137 espais al casc antic de Girona
Clica aquí per veure més notícies destacades
* Dades de les últimes 48h