S'obriran sis fosses més per identificar víctimes de la Guerra Civil a Catalunya

Espanya en el segon país del món, darrere de Cambodja, amb més víctimes sense recuperar ni identificar
Actualitzat
TEMA:
MEMÒRIA HISTÒRICA
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
Durada de00:01:37
Des d'ara fins al setembre, s'obriran sis fosses més a Catalunya per poder desenterrar i identificar els cossos de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura. Els municipis on es faran les excavacions són els d'Alguaire, Batea, Foradada, Salomó i Caseres. 
Vuitanta anys després del final de la Guerra Civil, encara hi ha cossos desapareguts, més de 100.000, segons els experts. Espanya és el segon país del món, darrere de Cambodja, amb més víctimes sense recuperar ni identificar.


Des de fa dos anys, la Generalitat impulsa un pla que ha permès excavar disset fosses, localitzades en onze municipis catalans, i recuperar 290 cossos. 
L'objectiu és recuperar víctimes enterrades i identificar-les, comparant les dades genètiques amb possibles familiars vius. La prova d'ADN costa mil euros per persona. Per això està previst destinar-hi conjuntament 370.000 euros.


A la fossa d'Alguaire ja han començat les excavacions. De moment, s'hi han trobat cinc cossos, un dels quals podria ser el de Faust Salvia, jutge de pau afusellat a l'abril del 1938.
La consellera de Justícia, Esther Capella, ha entregat a la neta de Salvia un document que anul·la la sentència del consell de guerra que el va condemnar.


Durant la guerra i la dictadura van desaparèixer més de 100.000 persones.
El pla de fosses va aconseguir per primer cop donar sepultura als cossos de 18 soldats republicans recuperats de les fosses comunes del poble, després que va ser impossible identificar-los, a Prats de Lluçanès, a Osona, al novembre de l'any passat.
El pla de fosses de la Generalitat és el més ambiciós d'Espanya.
Al 2017, van ser localitzades 123 fosses de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre i el Prioratarran d'un estudi que el govern va encarregar a la Universitat Rovira i Virgili
ARXIVAT A:
MEMÒRIA HISTÒRICA

VÍDEOS RELACIONATS