Enlaces

GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON...
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
.

.
.

La supervivència en set dels tipus més comuns de càncer augmenta en els països rics

Diagnòstics més precoços, millores en els tractaments i reformes sanitàries en serien les causes principals
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
SALUT
La supervivència en set dels tipus més comuns de càncer augmenta en els països rics 
El diagnòstic precoç augment la supervivència dels pacients (Heide Couch)
La supervivència al càncer ha millorat de manera significativa en els països amb alts ingressos, fins i tot en els tipus que presenten perspectives més desfavorables. Tot i així, hi segueix havent diferències entre països. Així ho conclou un estudi publicat a la revista "The Lancet Oncology"
Un equip internacional, encapçalat per Melina Arnold, de l'Agència Internacional de Recerca en Càncer a Lió (França), van estudiar com havia evolucionat la supervivència dels malalts de set dels tipus més comuns de càncer -esòfag, estómac, colon, recte, pàncrees, pulmó i ovari- entre 1995 i 2014 a set països amb ingressos elevats: Austràlia, Canadà, Dinamarca, Irlanda, Nova Zelanda, Noruega i Regne Unit. Per això van utilitzar dades de vora 4 milions de malalts.
En tots aquests casos, la supervivència als cinc anys ha augmentat. Les millores més importants es donen càncers de colon i de recte. Si per als diagnosticats entre 1995 i 1999, segons el país, als cinc anys sobrevivien entre el 48 i el 59% dels pacients, entre 2010 i 2014 els percentatges es situaven entre el 62 i el 71%.
 
Millors diagnòstics i tractaments 
En càncers en què la prognosi -el pronòstic de la possible evolució- és menys favorable, també es ban produir augments importants. En càncers d'esòfag, estómac, pulmó i ovari i va haver, en alguns països, un augment de la supervivència de fins 11 punts percentuals.
 
En general, les millores més importants s'observen en malalts que tenien menys de 75 anys en el moment del diagnòstic. L'augment més elevat de la supervivència es donava per a la majoria dels càncers a Austràlia, seguida de Canadà i Noruega. La millora més baixa era per als càncers d'estómac, colon, recte i pulmó al Regne Unit. 
Els autors consideren que els millores es deuen sobretot a diagnòstics més precoços i en millores en els tractaments, al mateix temps que a reformes que garanteixen un millor accés a aquests serveis:
"Les millores uniformes en supervivència al càncer en aquest estudi són probablement conseqüència directa d'importants reformes en atenció sanitària i en avenços tecnològics que han fet possibles diagnòstics més precoços, tractaments més efectius i personalitzats i millor gestió dels pacients que en períodes anteriors".
En els casos de càncer de colons, estómac, de pulmó en homes i d'ovari, atribueixen l'augment de la supervivència a les campanyes de prevenció, diagnòstic i tractament.
Per als investigadors, l'estudi demostra la necessitat que els governs i els organismes de salut continuïn invertint en estratègies de diagnòstic precoç i programes de revisió sistemàtica i assegurar que els pacients tenen un accés equitatiu als millors tractaments disponibles.
ARXIVAT A:
 
SALUT CÀNCER
.
https://www.ccma.cat/324/la-supervivencia-en-set-dels-tipus-mes-comuns-de-cancer-augmenta-en-els-paisos-rics/noticia/2947138/ 
.